Intervju med företaget Vitrolife!

Bloggen fick chansen att träffa Frida Rehnström på Vitrolife för att prata om deras friskvårdsarbete i syfte att inspirera och engagera fler företag i detta viktiga arbete!  Flexmassage har även haft äran att massera Vitrolifes medarbetare sedan drygt 10 år tillbaka. 

Kort om företaget:

Vitrolife är ett medicintekniskt bolag som har flera olika verksamhetsområden och ett av dem är hjälpa människor att bli gravida genom att tillverka produkter för provrörsbefruktning. De har idag 155 st anställda i Göteborg och totalt ca 400 st globalt. 

Hej Frida! 

Tack för att vi fick möjligheten att prata med dig om friskvård och hur ni arbetar för ökat välmående.  

Vilken är din roll i detta arbete? 

Svar: Bara kul att få dela med sig av vårt arbete och erfarenheter.  Min roll på företaget är intern support med fokus på att stötta upp i HR-frågor sedan ett år tillbaka.  Ett roligt och spännande arbete!  

Hur tänker företaget kring friskvård? 

Svar:  Vi har under längre tid velat arbeta proaktivt i syfte att få medarbetarna att må bra!

Vi strävar efter att ha ett brett och innehållsrikt utbud av aktiviteter som attraherar medarbetarna, i syfte att det skall finnas något för alla som stimulera att prova på och förhoppningsvis fastna för. 

Vad ser du får ”nycklarna” för att nå ett framgångsrikt friskvårdsarbete?  

Svar: En av nycklarna är en positiv och öppensinning företagsledning. Det har vi på Vitrolife!

Hitta rätt nivå och innehåll som attraherar medarbetare. Det komplexa i vår organisation är att den består av människor med olika förutsättningar och syn på träning och friskvård samt med olika yrkeskategorier som innebär att kroppen belastas olika. 

Inte tvinga någon utan inspirera och bjuda in till olika aktiviteter och fortsätta vara engagerad och repetera aktiviteter. Att göra friskvården tillgänglig för alla på ett stimulerande sätt. 

Vi på HR-avdelning är engagerade och vill skapa kontinuitet i satsningen, att inte ge upp utan fortsätta vara långsiktig och skapa vanor!

Kan du ge några exempel på aktiviteter och insatser som ni gör? 

Svar:  Absolut, vi har flera olika inriktningar på våra satsningar. 

För att förenkla svaret så kan vi dela in dem på följande sätt. 

 • Hälsoveckan i syfte att inspirera och attrahera fler till friskvård. Föreläsningar inom friskvårdsteman där vi bjuder in olika kompetenser som pratar kost, rörelse, massage mm.  
 • Företagshälsovård.  Hälsoprofilsbedömningar i ett proaktivt syfte.  Möjligheter till att skapa medvetenhet och lägga planer för att förebygga eventuella problem inom en viss yrkeskategori. 
 • Ergonomi och rörelse vid arbetsplatsen. 
  Träningsredskap vid arbetsplats/skrivbord, ex balansplatta.  För de som arbetar vid skrivbord så kan de stå upp på balansplattan och få arbeta med balansen och små de muskelgrupperna.
 • Friskvårdsaktiviter 
 • Massage på arbetsplatsen 
 • Prova på aktiviteter i olika former. Här försöker vi tänka utanför boxen och få medarbetarna att våga prova saker utanför sin komfortzon.  Ofta leder det till ett nytt intresse!
 • Löpargrupp, en gång i veckan så drar de som kan och vill ut och springer en runda tillsammans innan lunch
 •  Samarbete med träningsanläggning som erbjuder online-träning för att ge medarbetarna möjligheter till mer flexibel träning. 
 • Sponsrar olika löparlopp där våra medarbetare kan anmäla sig och delta själva eller i grupp. 

      Utöver detta har vi även friskvårdsbidrag som de anställda kan utnyttja.  

Fantastiskt många fina insatser och aktiviteter! 

Vad får ni för feedback från medarbetarna kring friskvården som erbjuds? 

Svar: Mycket nöjda och uppskattar företagets engagemang och satsning inom friskvård!

Aktiviteter skapar inte bara friskare kroppar utan också glädje och samhörighet! Vid vår hälsovecka i år så var det verkligen ett stort samtalsämne som vi strävar efter skall hänga kvar efter det!

Ser du några utmaningar i att få med så många som möjligt på aktiviteterna? 

Svar: Till att börja med så är det självfallet en utmaning i att hitta rätt innehåll som attraherar medarbetarna. Där gäller att fånga in signaler. 

Sedan har vi också schemalogistiken med 155 anställda som arbetar olika tider och har olika möjligheter till flexibelt schema. För att få med sig människor är det viktigt att hitta rätt dag/tid för att det skall passa medarbetarens schema. 

Vi har även en naturlig begränsning i våra lokaliteter som vi försöker utnyttja optimalt för att  få plats med aktiviteterna.  Rörelse vid arbetsplatsen är en sådan möjlighet. 

Bloggen tackar Frida och Vitrolife för att vi fick veta mer om hur de arbetar och tänker kring friskvård för sina medarbetare! 

Man märker att Frida brinner för friskvårdsarbetet och det ”smittar av sig”.  

Bloggen hoppas att du som läser, precis som vi som skrivit, blivit inspirerad och fortsätter ert arbete för friskare och välmående arbetsplatser!

Läs gärna mer om Vitrolife på deras hemsida www.vitrolife.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.