Löparknä- Våra bästa tips

Löparsäsongen är äntligen igång och idag kommer vi dela med oss av våra allra bästa tips för att förebygga löparknä – den där obehagliga smärtan på utsidan av knät som uppkommer i samband med framförallt löpträning och cykling.

Kanske tränar du inför något roligt lopp i vår eller tycker du bara att det är väldigt härligt att snöra på dig löparskorna och ge dig ut – eller kanske både och? Oavsett så kommer här tre enkla råd för hur du kan stärka, stretcha och mjuka upp musklerna och därmed förebygga symptomen:

HÖFTLYFT: Det är viktigt att stärka upp sätesmuskulaturen när du råkar ut för löparknä, detta för att senan som sträcker sig från sätet till just knät inte ska bli överansträngt när du springer samt undvika att knät faller inåt vilket (enkelt förklarat) orsakar löparknä. Höftlyft är exempel på en simpel övning som du kan göra vart som helst.

Höftlyft:  Börja med rumpan i marken och böjda knän och pressa sedan upp höften/sätet från marken med hjälp av sätesmuskulaturen. Spänn sätet lite extra uppe på ”toppen”. Ett extra tips kan även vara att ha ett gummiband runt knäna för hjälp med att aktivera sätet ordentligt. 

STRETCH: Tänk även på att stretch av sätet är viktigt då dessa muskler blir spända vid löparknä symptom.

Här visas två olika stretchövningar för sätet.

MASSAGE: Senan som sträcker sig längs med yttersidan av låret blir väldigt spänd och behöver då mjukas upp. Djup klassisk massage av lår men även säte och vader rekommenderas. Testa även i kombination med bindvävsmassage på benen för att släppa på spänningarna samt frisätta slaggprodukter som samlats i dina muskler under löprundorna.

Bindvävsmassage kan du läsa mer om på vår hemsida https://flexmassage.se/bindvavsmassage/

 

Har du fler frågor? Du vet väl om att du alltid kan fråga din massör vid ditt besök hos oss – Varmt välkommen!
Boka tid redan idag? https://www.baraboka.se/flexmassage/selectLocation.php

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.