Ryggskott

Ett annat vanligt tillstånd som vi stöter på hos våra kunder är ryggskott. 

Ryggskott är en plötslig smärta i ryggen. Smärtan är ofta som värst vid böjningar och vridningar. Vanligaste orsaken att ett ryggskott uppstår är på grund av en överbelastning

av något slag. Det är också en reflexmässig försvarsreaktion av något tidigare ryggproblem som har suttit länge i ryggen. Stress, minskad motion eller för mycket stillasittande är vanliga exempel på tillstånd som gör kroppen mer spänd vilket kan leda till ett ryggskott. Ryggskott uppstår oftast i nedre delen av ryggen, ländryggen. Smärtan kan komma från muskler, men också från ledband och diskar. Dock är det inte endast ländryggen som blir påverkad vid ett ryggskott. 

Vi har 24 st rörliga kotor i ryggen och alla dessa påverkar rörligheten. Finns det en stelhet vid ett ställe i ryggen kommer den rörligheten behövas ta ut någon annan stans och det kommer påverka funktionen om hur övriga ryggen mår. Därför är djup klassisk massage väldigt bra för att dels kunna släppa på spänningar runt själva ryggskottet men också mjuka upp de muskler runt om som fått jobba extra mycket då ländryggen inte kan göra sitt jobb. 

Dock kan man gå på med massage först några dagar efter ryggskottet har uppstått och den värsta smärtan har lagt sig. Direkt när ett ryggskott uppstår gäller det att vila mycket. Tips är att lägga upp benen högt med en kudde under knäna för att hjälpa till att avlasta trycket och smärtan. 

Promenader är bra för att öka blodgenomströmningen. Vill du fokusera på specifik styrketräning är sätesmusklerna och magmuskler ofta bra områden att träna upp. Undvik att sitta still och rör på dig så länge det inte gör ont då långvarigt stillasittande kan göra mer skada än nytta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.