Stor intervju med Göteborgsvarvet!

Idag har massagebloggen äran att få prata med Emil Forss som arbetar med en av världens största löparfester, Göteborgsvarvet!

Bloggen är nyfikna på Göteborgsvarvets tankar kring folkhälsa och hur de arbetar sett över året med att inspirera människor till rörelse och motion.

Hej Emil! -Hej massagebloggen!

Löpning är ju en motions -och träningsform som växer i Sverige och attraherar många människor. Vad tror du är orsaken till att intresset är så stort? Jag tror att den största orsaken till att intresset för löpning är så stort är för att det är lättillgängligt och att du kan anpassa träningen efter dina egna förutsättningar. Tröskeln för att ta sig ut och springa är inte så hög jämfört med andra träningsformer och förutom de fysiska fördelarna tror jag att många använder löpningen till att komma ut i naturen, koppla av och ladda om. Löpning lockar dem som gillar att träna själv, men också dem som föredrar att träna i grupp.

Hur jobbar ni får att nå ut till än fler människor och inspirera till rörelse genom löpning?  Hur ser arbetet ut under året? Vi vet att över 70 procent av våra löpare får ökad träningsmotivation bara genom att anmäla sig till Göteborgsvarvet och 280 000 personer har uppgett i en av våra undersökningar på hela Svenska folket att de kan tänka sig att springa Göteborgsvarvet inom de närmsta tre åren.

Genom vårt folkhälsoarbete har vi träningsträffar och löparkvällar för olika målgrupper där vi har stort fokus på att få fler människor i rörelse. Idag har vi löparkvällar på 38 orter från Umeå i norr till Ystad i söder, ett antal som ökar för varje år. Genom lokala idrottsföreningar på respektive ort utvecklar vi möjligheterna att fler ska kunna vara med på våra kostnadsfria löparkvällar. Dessutom har vi vårt HEJA-projekt, som står för Health, Empowerment, Joy och Activity, där fokus är på barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Vi utvecklar också våra evenemang där vi har något för alla. Tidigare var det mesta fokuserat på Varvetveckan, men nu erbjuder vi lopp med olika inriktningar under hela året på flera olika orter. Vi bidrar också till friskvårdsarbetet på hundratals företag runt om i Sverige. Göteborgsvarvet Team riktar sig mot företag och i år hade vi ca 300 företag som var med och sprang, vilket motsvarar ca 10 000 av Göteborgsvarvets deltagare.

Spännande arbete!  De allra flesta känner ju till Göteborgsvarvet 21 km och den stora löparfesten med massor av människor som engageras i staden.  Vad kan man läsa mer och anmäla sig till de övriga arrangemangen?  All information om Göteborgsvarvet och alla våra andra evenemang finns på http://www.goteborgsvarvet.se. För känslan av Göteborgsvarvet rekommenderar jag att  kolla in den här filmen >

Hur många människor är det som arbetar inom organisationen för Göteborgsvarvet under hela året? På Göteborgs Friidrottsförbund som arrangerar Göteborgsvarvet är vi ca 20 personer som arbetar heltid under hela året. Utöver detta samarbetar vi med konsulter med olika ansvarsområde och föreningar som bidrar med funktionärer.

Hur många funktionärer är det som arbetar under själva Varvet-veckan och var kommer de ifrån? Vi har ca 4000 funktionärer som främst kommer från våra Göteborgs Friidrottsförbunds medlemsföreningar. Utöver detta är föreningslivet representerat av idrotter som bla orientering, fotboll, hockey, konståkning och brottning.

Kan du berätta mer om samarbetet mellan Göteborgsvarvet och föreningslivet.  Vilken roll vill Göteborgsvarvet spela i utvecklingen av föreningslivet där många startar sin idrottsliga bana som barn? Allt överskott från Göteborgsvarvet investeras i friidrotten i Göteborg. Exempelvis driften av Friidrottens Hus, föreningsbidrag och utvecklingsprojekt. Utöver detta får alla funktionärer funktionärsersättning till sin förening för timmar de arbetar för Göteborgsvarvet. Vårt mål är att fler ska röra på sig och att barn och ungdomar ska få bra förutsättningar att idrotta.

2021 är ett spännande år för Göteborgarna då staden fyller 400 år. Är det planerade några speciella arrangemang kring Varvetveckan i Maj månad? Vi på Göteborgsvarvet utvecklar våra evenemang varje år, så någon nyhet kommer vi garanterat presentera till Varvetveckan 2021. Våra sponsorer är en viktig del i evenemanget där många av deras aktiviteter bidrar till uppladdning och folkfest. Vår stora satsning 2021 är Göteborgsvarvet Marathon. Då får du som löpare chansen att springa tillsammans med 15 000 andra Göteborgsvarvet två varv i september månad. Det blir en ”once in a lifetime”-upplevelse! Läs mer här >

Flexmassage har ju äran att få vara Göteborgsvarvets officiella leverantör och bland annat ansvara för massagestationen som möter löparna direkt efter målgången vid 21 km. Vad gjorde att valet föll på just Flexmassage? Vi är väldigt stolta att få ha Göteborgs största massagekedja som officiell leverantör till Göteborgsvarvet. Genom vårt fina samarbete kvalitetssäkrar Flexmassage massageupplevelsen för löparna efter mål, något vi vet är ett uppskattat inslag för löparna. Vi känner att samarbetet med Flexmassage förbättrar kvalitén av genomförandet och att det öppnar upp möjligheter kring gemensamma projekt under hela året.

En avslutande fråga… Vilka är dina tips för att förbereda sig på bästa sätt inför ett längre löparlopp som 21 km är?  Mina bästa tips för att upplevelsen runt Göteborgsvarvet ska bli så bra som möjligt är: Börja träna i god tid! Starta lugnt och varva promenader med lättare löpning. När du känner att flåset och musklerna vill mer ökar du tempo och längd. Sätt upp delmål med träningen, som att du tex ska klara olika sträckor. Öka långsamt. Om du har tid för tre löppass i veckan rekommenderar jag ett distanspass i jämn fart på en distans som känns lagom, ett intervallpass där du varierar intervaller på plan mark och uppför backe, samt ett längre pass. Ett tips är att känna på halvmaradistansen några gånger innan det är dags för start.  Att träna tillsammans med andra motiverar de flesta. Boka in tider med en löparkompis och gör Göteborgsvarvet som en gemensam aktivitet. Testa att vara med på Göteborgsvarvets Löparkvällar för extra motivationsboost och glöm inte alternativ träning för att stärka upp kroppen. Gymmen erbjuder oftast flera olika ”funktionella” pass som passar för löpare och yoga bland löpare blir allt mer populärt.

När det börjar närma sig tävlingsdag rekommenderar jag att besöka Göteborgsvarvet Expo på Svenska Mässan och hämta ut nummerlappen på torsdag eller fredag i Varvetveckan om du har möjlighet. Då har du extra mycket tid för att inspireras av intressanta föredrag, köpa något nytt till träningsgarderoben och mingla bland likasinnade. På lördagen när det är dags för start är mitt tips att vara ute i god tid så att du slipper stressa med att hämta ut nummerlappen (om du inte redan gjort det) och kan ta dig till start- och målområdet vid Slottsskogsvallen. Läs tävlingsinformationen innan. När du står på startlinjen är det bra att veta vad du har för mål med dagen och spring därefter. Världens största halvmaraton är en gåshudsupplevelse med en publik i världsklass! Njut och ha kul! Vi ses på startlinjen!

Massagebloggen tackar Emil för pratstunden och önskar stort lycka till med kommande arrangemang! Och har du inte anmält dig till Göteborgsvarvet 2018 så finns länken till anmälningssidan här:  http://www.goteborgsvarvet.se/goteborgsvarvet-21-km/

Och glöm inte bort att efter målgången väntar vi ett stort team av massörer att få ta hand om stumma vader och lår!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.